De voordelen van een aankoopmakelaar

Wie een nieuwe woning zoekt, kan zelf bijvoorbeeld huizenwebsites afstruinen, maar een andere optie is om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Vooral in grote steden zoals Amsterdam is het immers lang niet altijd eenvoudig om een geschikte, betaalbare woning te vinden. Een aankoopmakelaar helpt woningzoekenden om snel een nieuwe woning te vinden die past bij hun specifieke voorkeuren en eisen. Daarnaast is een aankoopmakelaar een welkome helpende hand bij alle andere aspecten van een woningkoop.

Snel een woning vinden

In Amsterdam stijgen de huizenprijzen sinds ongeveer 2014 explosief. Dit is het gevolg van een grote vraag naar Amsterdamse huizen en een relatief klein aanbod van te koop staande woningen. Een huis vinden is in Amsterdam dan ook niet eenvoudig. Een aankoopmakelaar kan hierbij helpen. Via zijn of haar netwerk kan de aankoopmakelaar bijvoorbeeld weet hebben van de (aanstaande) verkoop van huizen die nog niet op huizenwebsites worden aangeboden. Een aankoopmakelaar in Amsterdam zal bovendien doorgaans tot een makelaarskantoor behoren waar ook verkoopmakelaars bij zijn aangesloten. Deze connecties kunnen ook van waarde zijn bij het vinden van een voor een woningzoekende geschikt huis.

Onderhandelen over woningprijs

De meeste mensen hebben weinig ervaring met onderhandelen, laat staan over de prijs van iets duurs als een huis. Bovendien vinden veel mensen onderhandelen over een prijs onprettig. Hier komt nog bij dat de onderhandelingen bij de verkopende partij doorgaans door een verkoopmakelaar worden gevoerd. Dit is iemand met veel onderhandelingservaring, zodat de woningzoekende nog meer het gevoel krijgt de onderhandelingen niet te kunnen winnen. Een aankoopmakelaar biedt dan uitkomst. Hij of zij kan de onderhandelingen namelijk overnemen, waarbij de woningzoekende uiteraard wel nog steeds aanwijzingen kan geven over bijvoorbeeld de maximumprijs of de ideale prijs.

Administratieve rompslomp

De koop van een huis is in Nederland aan allerlei regels gebonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderzoeksplicht die inhoudt dat een kopende partij voldoende onderzoek moet hebben gedaan naar de te kopen woning alvorens hij of zij de koopovereenkomst mag tekenen. Een aankoopmakelaar is bekend met al deze regels en kan woningzoekenden helpen bij de naleving hiervan.